Apunt biogràficJoaquim Soms i Janer va neixer a Pineda de Mar (Maresme) l'11 de maig de 1914. Als set anys comença els estudis de solfeig i piano a l'Acadèmia Salom de Calella.

Als 15 anys escriu la seva primera sardana Idil·li pastoril i als 17 anys ja dirigeix la Coral Infantil de Pineda, patrocinada per Sara Llorens de Serra i Moret. La seva deixebla Maria (avui la seva esposa) cantava aquesta sardana acompanyada pel cor infantil.

L'any 1936 és cridat a files per l'exèrcit republicà i és traslladat al front de Madrid, al sector de l'Alcàrria. Allí dirigeix la banda de música de la 33a. Divisió, formada per catalans. Dins la banda funda una cobla de sardanes i escriu Maria de Pineda, dedicada a la seva deixebla Maria. Seguidament escriu la sardana Catalans a l'Alcàrria, que esdevingué l'himne de tots els catalans al front del centre. Acabada la guerra aquesta sardana li va costar més d'un any de presó, acusat d'escriure un himne separatista.

Al sortir de la presó va fundar una orquestra de ball i concert, que va ser la més jove d'Espanya. També va continuar composant sardanes fins avui dia, amb una producció de més de tres-centes.

Joaquim Soms va morir el 27 de desembre de 2012.